, , ,

Een interview met Majestic Sole

 

Het customizen van sneakers beperkt zich niet alleen tot het verven en bewerken van de midsole of upper, ook gehele sole swaps kun je laten uitvoeren: het plaatsen van een nieuwe zool onder je sneakers omdat de zool beschadigd, versleten of verbrokkeld is, of gewoon omdat je de zool van een andere sneaker mooier vindt staan…

Met mad respect naar alle midsole painters en sneaker customizers: sole swapping is een heel ander verhaal. Natuurlijk valt alles te leren, maar het is niet even de zool eraf trekken, lijmpie erop, zool plakken klaar. Onmogelijk ook, wanneer je het resultaat ziet van de sole swaps van Majestic Sole! Vaak gespot op sneaker events en vele complimenten van sneakerheads op social. En terecht. Tijd voor een vragenvuur:

——————-

Facts

Name: Majestic Sole

Leeftijd: 24

Aantal paar sneakers: momenteel rond de 35

——————-

Hoe ben je erop gekomen om te beginnen met sole swapping?

Ik werd geïnspireerd door de Air Max Hybrid in 2013. Deze had ik voorbij zien komen op een sneaker forum. (Zie onderstaande foto.)

hybrid
In 1992, when Nike made improvements to the durability of the Air Max 87, they added key technology elements from the Air Max 90. However, they considered using the entire midsole and outsole of the Air Max 90 with the Air Max 1 upper. Thankfully, in 1993 when they actually went through with producing small amounts of them, the idea didn’t stick and the retro models as we get them today remain relatively close to the original design.

 

In 2013 had ik een paartje Air Max 1 OG Red gekocht voor 50 Euro die ik zou gaan gebruiken voor mij eigen hybrid customs. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een Air Max 90 waar ik de onderkant van zou kunnen gebruiken.

Toen heb ik heb een goede vriend van mij die bij de schoenmaker werkt gevraagd mij te helpen om mijn idee te realiseren. Toen ik eenmaal mijn eerste werk op internet had gepubliceerd, kreeg ik van alle kanten te horen dat ik hier echt werk van moest gaan maken!

In de loop van 2013 2014 ben ik gaan experimenteren met verschillende manieren van lijmen en heb ik mijn werk getest op stevigheid. Mijn eerste hybrid customs heb ik moeiteloos kunnen dragen op 4 muziek festivals!

Elke sole swap uitgevoerd door Majestic Sole oogt als een staaltje vakmanschap! Aan die sicke foto’s te zien beschik je over een flinke dosis skills en professionele apparatuur. Ben je ook werkzaam als schoenmaker of is het een uit de hand gelopen hobby?

Ik doe dit werk inmiddels samen met die vriend van mij: hij is een oude klasgenoot die tijdens de opleiding techniek op de middelbare school is doorgegroeid tot schoenmaker. Samen werken wij aan diverse sneaker projecten.

Sinds ik de Facebook pagina van Majestic Sole die ik in februari 2015 heb opgezet, ben ik dit allemaal wat fanatieker gaan doen. Wat begonnen is als een hobby, is in zeer korte tijd uitgelopen tot een goed lopende business! Dit doe ik allemaal naast mijn studie Maatschappelijke Zorg die ik momenteel volg. Dus het geld wat ik middels mijn hobby verdien is lekker meegenomen…

Je hebt nodig: een paar sneakers, een paar losse zolen, zool loshalen, lijmen, plakken, klaar. Lijkt simpel. Kun je vertellen hoe zo’n proces verloopt? Stel ik heb een paar sneakers, en ik heb een idee van de zolen die ik er graag onder wil. Dan mail ik Majestic Sole. En dan?

Wanneer je bijvoorbeeld een air max 1 hebt waarvan de midsole oud en verbrokkeld is dan kunnen wij deze vervangen door van een nieuw paartje de midsole te halen. Ook is het mogelijk dat wij de originele buitenzool terug kunnen zetten op de nieuwe midsole zodat alles “OG” blijft behalve de nieuwe midsole.

De klant stuurt ons de beide paartjes op waarna wij vervolgens de sneakers klaar maken voor de uiteindelijke sole swap. Hiervoor moeten we de oude sneaker helemaal strippen en moeten de oude lijmresten verwijderd worden, zodat de nieuwe lijm perfect zal hechten.

De donor sole moet uiteraard ook los gehaald worden. Dit doen wij geheel op onze eigen unieke wijze. Geheim van de smid zeg maar… 😉

Op welke sole swap ben je het meeste trots en waarom?

Toch wel de hybrid custom, de laatste die ik gedaan heb in 2015. (Zie onderstaande foto.)

maj

Zijn er veel ‘sole swappers’ in NL of daarbuiten?

Voor zover ik weet zijn er geen Nederlanders die hier echt actief mee bezig zijn. Wel zie ik zo nu en dan op forums mensen voorbij komen die een poging wagen. In Engeland ken ik er sole swappers en in Frankrijk en Duitsland misschien 3, maar geen van allen voeren het op deze manier uit.

De meesten gaan te werk met een lijmklem en een zelf in elkaar gefabriceerde mal. In Amerika heb je grote namen zoals Jake Danklefs, hier kan ik nog een puntje aan zuigen!

Ben je zelf eigenlijk een echte sneaker collector?

Ik verzamel zelf ongeveer sinds 6 jaar sneakers. Heb veel heat ook al weer de deur uit moeten laten gaan in verband met studie en overige kosten. Met de inkomsten die ik momenteel genereer pik ik toch af en toe weer een paartje op. Je weet hoe dat gaat.. Ik heb een tijd gehad dat ik 60 paar sneakers in huis had staan, maar inmiddels heb ik geloof ik nog zo’n 35 paar thuis liggen.

Persoonlijk vind ik mijn mooiste paartjes de

  • Asics gel lyte III miami
  • Asics gel lyte V volcano
  • Nike Air max 1 Curry
  • Nike Air Max 1 Pink Pack
  • Nike Air Max 1 Jewel

Met welk project ben je momenteel bezig?

Check zelf:

foto 3-2

Op welk eerstvolgende event kunnen we je werk bewonderen en meeten & greeten?

Het eerstvolgende event waar ik zal staan is natuurlijk die van Approved Sneakers! Datum voor het event moet nog bekend gemaakt worden, hou dus hun Facebook pagina in de gaten.

——————-

Many thanks voor het interview man. Keep on Swappin’!