, ,

Sneaker Data

 

Data, analyses en statistieken: not my cup of tea… De enige data die mij interesseert zijn (sneaker) release data. That’s it. Toch kan sneaker data super interessant zijn. En al helemaal als het in je voordeel kan werken bij het traden van je kicks en bij sneakerveilingen of -onderhandelingen.

Josh Luber, een data analist werkzaam bij IBM’s Strategy Consulting Group, verzorgt samen met een aantal tech en data nerds (allen tevens sneaker nerds…) de meest uiteenlopende statistieken. Saai? Misschien. Maar de uitkomsten kunnen verrassend, nice-to-know en zelfs zinvol zijn. Regelrechte insights die verder gaan dan het duurste of goedkoopste paartje aangeboden sneakers op marktplaatsen.

Schermafbeelding 2015-04-04 om 01.36.22

Daar moet je natuurlijk wel een goede databron voor hebben: Ebay. Zij analyseren bijna 20 miljoen sneakerveilingen en verzorgen uiteenlopende sneaker statistieken. Wist je dat de top Ebay sneaker verkoper goed was voor bijna 2 miljoen dollar omzet in 2014? (Net zoveel omzet als een gemiddelde Foot Locker store in de States?)  Er, op Ebay alleen al, 525.000 dollar winst is gemaakt op sneaker collabo’s van Ronnie Fieg? Ze checken zelfs prijzen verschillen per maat!

Maar laten we het leuk houden. Simpele statistieken van bijvoorbeeld (zo voorspelbaar…) de Air Max. Komt-ie.

Top 10 gemiddelde deadstock prijs. (Gemiddelde prijs van deadstock kicks op Ebay over de laatste 6 maanden.) Handig bij (Ebay-)onderhandelingen met een dergelijk overzicht.

Schermafbeelding 2015-04-04 om 01.27.15Top 10 meest verkocht op Ebay de laatste 12 maanden. (Deadstock en Tweedehands.) Hoe meer verkocht en aanbod, hoe groter de kans dat op een goeie deal.

Schermafbeelding 2015-04-04 om 01.28.07

Top 10 Air Max waar de meeste winst op is gemaakt. (Retail- vs Resell-prijs.) Hoe groter het verschil met retailprijs, hoe hoger de winst voor de reseller. Wellicht kun je hiermee de prijs naar beneden schroeven in de onderhandelingen?

Schermafbeelding 2015-04-04 om 01.29.03

Was toch even benieuwd naar het grootste verschil tussen retail en resell prijs van overige merken. Niet geheel als een verrassing zaten de merken Asics en New Balance in de Top 10. Met name dikke winst op Ronnie Fieg collabo’s!

Schermafbeelding 2015-04-04 om 01.32.52

Deze statistieken en nog veel meer deep dives & insights kun je vinden op Campless. Know more, camp less!